Header image

Спорт - новини, видео и интервюта

Тагове: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0

Рядко се среща в наше време, но я има още - почитта към съгражданите, оставили след себе си следа.

Такъв е Михаил Алексиев, дългогодишния учител, треньор и спортен деятел от Лясковец. Неговото име носи вече градския стадион. Решението е на Общинския съвет.

Досега спорното съоржение се наричаше "Юнак", а промяната е по предложение на двата футболни клуба в общинския център ФК"Аркус-Лясковец" и ФК "Левски-Лясковец".

Церемонията по тържественото преименуване се състоя на 7 септември, когато се проведе есенния дял по футбол на А-елитна областна група мъже, с първа среща от новия сезон между отборите на домакина ФК "Левски - Лясковец” и гостите от ФК "Изгрев-93” с. Царевец.

Малко преди да се проведе футболната среща, гости и футболисти почетоха с едноминутно мълчание паметта на Михаил Алексиев. Всички те влязоха в стадиона, преминавайки под арката с новата табела, чиято изработка е подарък от лясковска фирма.

Официален гост на събитието бе синът на Михаил Алексиев, бившият международен съдия, а сега наблюдател в "Б” републиканска футболна група Камен Алексиев.

Той подари на лясковските футболисти, на капитана на отбора Иван Евтимов и на ст. треньора им Милчо Сирмов, футболни топки, с които са се играли важни мачове, които той като рефер е свирил.

Бяха връчени и почетни грамоти на бивши футболисти-ветерани.

Михаил Алексиев Ангелов идва като учител в Лясковец през 1960 г., назначен е в ОУ "Цани Гинчев". В училището изгражда отбори по футбол и спортна гимнастика. По-късно, след сливането на двете основни училища, създава отбори по футбол и баскетбол в СОУ "Максим Райкович", които печелят награди от републикански първенства. Десетки негови ученици пък продължават образованието и подготовката си в спортните училища в Русе, В. Търново, Плевен, Пловдив.

За активната си дейност Михаил Алексиев е награждаван с множество медали на Министерството на народната просвета и значки на БСФС – "Кирил и Методий” ІІІ степен, "1300 години България”, "Отличник на физическата култура и спорт” и др. За изключителния си принос и дългогодишен труд за развитието на спорта в град Лясковец, през 2002 година той бе удостоен с почетното звание "Заслужил гражданин на Община Лясковец”. Умира на 1 декември 2004 г. на любимия си стадион в Лясковец.

 

<< Предна страница

Видео клипове >>